Totalul afișărilor de pagină

luni, 12 mai 2014

Roitul

Anul acesta roitul a pornit un pic mai devreme ca de obicei, si asta datorita campurilor de rapita la care bat albinele.
Pe 7 mai am cules un roi din corcodus.Pentru ca era sus  de tot (6m) am utilizat metoda cu tevi de scurgere a neamtului.Sper ca stim despre ce vorbim.
Anii trecuti am avut parte de roiri succesive, uneori pana la epuizare.Pentru a evita acest lucru am pus stupul nou in locul celui vechi, basca scuturand si ceva albine ramase, din familia roitoare.Sunt curios cum va decurge imperecherea si asta deoarece vor ecloza cu siguranta mai multe matci deodata, albina fiind prea putina dupa scuturarile suplimentare pentru a mai forma un roi viabil pentru plecare.
Trecand in zilele urmatoare prin fata stupilor am remarcat lipsa de activitate si cam multa albina la urdinisul unuia. Imediat am facut o divizare/roire artificiala folosit metoda 1 descrisa de abatele Warre, adica iei familia in cauza si o rupi in doua.Un corp ramane unul pleaca.Sub aceste corpuri se pun altele goale.Sa vedem cum decurge treaba si in acest caz.
Nu prea ma incanta deslusirea tehnologiei pentru warre deoarece ma bazam prea tare pe faptul ca e un stup neinterventionist.Acum daca tot au trecut anii caut metode pentru a innoi fagurii din corpuri.
In ambele familii in cauza era hrana suficienta, corpurile 1, 2 si 3 pline cu albina si nici un gand de cladit corpul trei.Fagurii plini de botci in toate stadiile.
Nu-mi face o placere deosebita sa spun lucrul acesta insa trebuie sa recunosc ca vorba ,,un adevar spus pe jumatate e mai rau decat o minciuna'' se aplica foarte bine in acest caz, mai ales pentru cei ce cred ca apicultura e atat de simpla ca abia ai timp sa-ti mananci mierea...
Stupul warre are avantajul unor cheltuieli minime, stim bine insa ca in apicultura, in august se numara bobocii.