Buna tuturor.
Sumarul lui 2016 e de refacere dupa iarna proasta, cu urmari.
Rame inlocuite, majoritatea noi, cele vechi reformate.Toamna lui 2016 a debutat cu sucombarea catorva familii, in urma lor ramanand rame cu miere neatinsa.Am facut tratament pentru varroa destructor, 3 in total.
Primavara lui 2017 a debutat cu un tratament cu solutie de acid oxalic.In acea perioada am si albit un pic la vazul familiilor.In 2016 am intrat cu 73 familii.Astazi suntem in aprilie si mortalitatea e undeva la 50%.Sper sa se opreasca.Ce este mai enigmatic easte ca sunt familii cu comportament si prezentare normala, pe cand vecinii isi dau duhul.Warre mai sunt 4 familii.Boala se pare ca nu a aflat de stupii diferiti.
Pot spune ca unul, un roi era prea slab, ceilalti au lasat miere si pastura cat pentru doua ierni.Toate familiile au iernat preponderent pe tei, tocmai pentru a evita eventualele suspiciuni ale culesului de la nectarul de cultura.
As fi putut ascunde toate acestea, le scriu insa pentru posteritate, in sensul ca atunci cand se va repeta (sa speram ca nu) sa nu fim surprinsi ca de iarna.
Am tot pus serbet pe rame pentru e evita familiile sa alerge nebune dupa nectar ci numai dupa polen.
Speram ca nu ne piere placerea de apicultura de tot.
Nu sunt cuvinte pentru a exprima privelistea cutiilor, ramelor si a spatiilor goale ramase intre familii.
Nu mi-am facut niodata sperante de imbogatire din apicultura, atunci de ce trebuie sa le traiesc pe toate acestea?
Nota
Mi-am mai cumparat un varojet pentru a incerca un tratament contra varroa destructor abandonat de 20 ani si a reinvia tratamentul cu varachet forte, de asemenea abandonat pentru ca infunda tevile la furetto.