Totalul afișărilor de pagină

vineri, 4 mai 2012

Din vechime

Traim o vreme in care industrializarea odata cu progresul, omoara traditiile.
Ma gandesc cum apicultura sistematica, cu rame mobile, a fost un raspuns la monoculturile agricole ce necesitau polenizatori si ofereau in acelasi timp importante productii de miere.
Ma gandesc in acelasi timp si la istoria locala in care Tarile Romane erau exportatoare de ceara de albine.Iata cum incet incet, disparitia culturilor ce au favorizat apicultura sistematica ne impinge spre solutii vechi de cand lumea.
Ce variante ne raman daca rapita devine inaccesibila datorita iresponsabilitatii celor ce doresc sa o ,,protejeze'' ? E dreptul lor. Daca Floarea soarelui nu mai necesita polenizare, ori productia de miere neatractiva.Mai ramane sa sufle un vant dogoritor peste padurea de salcam si voila! cum zice francezul, ne-am intors unde nu am fost niciodata.Adica cu 300 ani in urma.Afara de faptul ca atunci flora spontana exista pretutindeni, iar acum nu mai e.
Ce sa mai faci cu ramele mobile si unde mai sunt extractiile de alta data?
Este Stupul Popular-Warre, de viitor?
Rapsundeti singuri.
Pe undeva insa trebuie sa dau si amanunte ce tin de tehnologia propriu-zisa a stupului.
Roirile succesive pana la epuizare si refuzul construirii celui de al treilea corp ridica o problema. In trei ani ramele devin inutilizabile sau atat de infestate incat stopeaza orice dezvoltare.Nu avem parte de faguri noi.Eu am preluat corpurile cladite de roiurile moarte de foame si le-am plasat primavara familiilor considerate de baza.Nu la toate pentru ca nu am atatea roiuri moarte de foame cate familii de baza sunt.E corect sa procedez asa? Am rezolvat problema inoirii cuibului insa nu am rezolvat problema extinderii controlate.
In ritmul acesta presimt ca o sa devin producator local de ceara, e suficient?

2 comentarii:

Anonim spunea...

Hristos a Înviat.
De ce nu ceară?
E destul de dificil să găsești lumânări de ceară pentru un botez, o cununie, să aprinzi de Înviere.

Costin

akmm-Cernagor Nicolae spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.