Salutari tuturor in noul an!
In 29 dec 2012 am reusit sa dau cu acid oxalic la o parte din stupii Warre.Cate 30ml/familie.
Desi erau zero grade afara, fiind o dimineata extrem de insorita albinele dadeau sa parasesca ghemul si sa zboare.Evident cele care ieseau, cadeau in zapada si ramaneau acolo.Am renuntat iar in 5 ianuarie am dat la restul.Si desi am patit acelasi lucru nu m-am oprit pana nu am dat la toti.
Am intentionat sa dau la toate familiile Dadant, fiind insa o vreme capricioasa iar timpul inaintat mi-a fost teama ca nu cumva eventualul puiet pornit deja sa moara si sa supun astfel inutil familiile la o uzura nemeritata.
Acidul oxalic am reusit sa-l achizitionez prea tarziu in acest an, tratamentul trebuind facut in nov-dec.
Sursa +chemical company Iasi.Trimit prin ramburs.Pretul este excelent.Livreaza si acid formic.
Am luat si din acesta pentru testele de acarieni din vara.
Sper ca din acest an sa am o editare ritmica si in felul acesta sa va tin la curent cu toate bunele si relele stupilor.
Nu ascund ca in aceasta iarna toate familiile sunt slabe, lipsa polenului din vara/iarna resimtindu-se.
In 21 ianuarie am avut o zi de zbor de curatire in stupina.Multumesc Lui Dumnezeu, toate familiile au iesit la apel.Greul abia acum incepe.
6 comentarii:
d-le dumneata ai scris in romania apicola nu?
Nu, nu am scris in romania apicola
http://www.petitieonline.ro/petitie/09690156
semnati petitia si dati mai departe, e vb de albinarit!!!!!!!!!!
Ma bucur ca ati revenit cu noutati, ma temeam ca descurajat fiind ati renuntat sa mai postati. Descurajarea nu v-o imputam dar chiar si descurajat fiind parerile sau motivele descurajarii dv ne pot ajuta asa ca suntem bucurosi ca doriti sa ne mai impartasiti din experienta dv, fiind cu mult inaintea noastra pe aceasta carare. Eu sunt incantat pentruca am bagat la iernat peste 20 de roi slabi pe un corp si acela doar partial cladit + un corp gol dedesupt si sunt deocamdata incantat pentruca n-am pierdut decat doi si aceea din cauza ca pierdusera inca din toamna matcile si nu am sesizat la timp, practic au intrat la iernat orfani. Deci iernarea desi pe putini faguri s-a facut impecabil chiar si la cel mai slab roi, consum foarte mic de miere, fagurii desi putini au fost exact cat ghemul de iernare, etc. Cred ca-i inmultesc si anul acesta mai mult de teama roirii dar si pentru ca mai am ceva corpuri Warre goale si ma incurca in apartament. Poate cu timpul vom gasi leac si pentru roire desi acest lucru e natural iar ele crescand intr-un mod cat se poate de natural in acesti stupi e mai greu de impiedicat. Personal cred ca nici nu trebuie impedicat ci poate ajutat, in sensul divizarii in primavara, si eventual optional reunificare in toamna. Dupa cum am vazut Giles Denis mentine familiile la un nivel apropiat de cele din natura, pe doua corpuri in primavara la rapita si ma intreb daca nu tocmai din cauza ca face o divizare. Poate solutia ar fi tocmai iernarea pe un corp sau doua in functie de zona. Mai importanta e albina decat cantitatea de faguri. O intrebare: Credeti ca ar putea fi facuta la nevoie o extractie fara distrugerea fagurilor, prin descapacirea lor cu un cutit asa fixati in corp cum sunt si lasarea la scurs cu gura in jos sau eventual centrifugarea corpului cu faguri in el? Ma bucur ca ati gasit acid oxalic si formic la Iasi (de unde sunt eu) si va multumesc ca ne-ati impartasit sursa. Va dorim un an bun si asteptam postarile dv.
Doamne, oare sa dau un raspuns dupa un an e tarziu?
In 2014 am facut divizari asa cum am spus si in ,,Roitul''.
Dupa atata timp am intrat in criza de faguri noi.Cuiburile incep sa se invecheasca si e posibil ca relele de pe urma sa fie mai mari ca cele dintai.
Intentionez sa divizez oricum familiile inainte de roire.Cum depistez familia in cauza? Simplu, trec prin fata stupilor si constat albine suspect de multe care ,,se afla in treaba'' nefacand nimic.E clar ca acolo e un ,,cantonament'' ca inaintea unui meci important.
Chiar asa e, fagurii sunt plini de botci.
Caut totusi sa nu-mi tratez familiile ca pe niste inamici inventati peste noapte ci ca pe niste copii cu multe vise dar fara experienta de viata.Un soi de Iarta-le ca nu stiu ce fac.
Cele ramase fara catul cu hrana au fost un pic ajutate cu miere adunata de la topitorul solar.
Se poate detalia tratamentul pe care l-ati facut cu acid oxalic? si care au fost rezultatele? Intentionez si eu sa fac un astfel de tratament dar, mi-e teama sa nu afceteze matcile si chiar albinele. Orice informatie in acest sens este binevenita.
Craciun Fericit, Sarbatorile de iarna si Noul An cu Bine ;i cu Multe Albine :)
Trimiteți un comentariu