Totalul afișărilor de pagină

joi, 20 februarie 2014

Sfarsit de iarna;2014

Am ajuns in 20 februarie.Pe data de 17 am trecut val-vartej prin toata stupina, dadant si warre.
Putem sa spunem de pe acum ca pierderile sunt acceptabile.Doua familii moarte, una dadant si una warre, si trei scapate de la moarte prin reorganizarea cuibului, si aici ma refer la dadant.
Sa lasam pentru altii dadantul si sa ne vedem de warre.
Sa spun ca familia pe care am experimentat metoda partiala de pionierat in final mi-a dat un corp complet de miere si un magazin partial de faguri.Poza de mai jos ne arata situatia.Trebuie sa fiu corect si sa pun totusi ca anul 2013 a fost un an bun pentru mine, chiar excelent.
Pentru a fi sigur de o iernare fara probleme in aceasta toamna am dat cam 2-4 litri de sirop 2:1 pe familie.2:1 adica doua kilograme de zahar pe 1 litru apa.
Poate veti intreba daca se va regasi acest zahar in mierea ulterior scoasa, spun dinainte nu.Cantitatea e prea mica pentru a fi surplus si este prima consumata fiind ultima depozitata.
Pe 17 cum am zis am pus la 16 familii cam 500-700 gr serbet de zaahar, mai precis Apifonda.
Fac asa ceva in fiecare an si numai dupa ce in stup sunt aduse primele cantitati de polen.A inflorit ghiocelul, inca din ianuarie si abia acum s-a putut efectua un zbor sanatos de curatire si cules.Au fost cam 14 grade la umbra.
Sa speram ca evolutia va fi buna in continuare.

2 comentarii:

ion-bogdan spunea...

Am inteles ca fundul la stupi i-ati facut cu sita antivaroa si va intreb daca pentru iernat i-ati lasat asa sau ati astupat sita. Eu nu am niciun stup de niciun fel dar ma interesez pentru ca vreau sa incep cu cativa.Sper sa nu fi pus o intrebare prosteasca.

akmm-Cernagor Nicolae spunea...

Fundul antivarroa construit s-a dovedit impropriu.
In acest moment tin toate fundurile obturate.In primaverile in care a ramas deschis familiile au facut puiet varos.
Forma corecta si destinatia fundului sunt explicate in acest studiu:
http://www.countryrubes.com/images/AV-BOTTOM_BOARD.pdf
Pe scurt, fundul antivarroa colecteaza acarienii fara sa afecteze microclimatul.Pentru asta trebuie sa fie model sertar etans, cu o separare prin plasa.