joi, 14 ianuarie 2016
Sumar 2015
Un an de tinut minte.Suntem in ianuarie 2016 iar din 21 famill Warre din 2014 acum mai am 7.Un an cu mortalitate aparent inexplicabila, daca nu am avea reper CCD-ul din occident si SUA.Primavara mi-a dat familii moarte cu hrana intacta.Vara furtisag si desfiintare la cateva dintre ele.Exclus imnultire.Roii rezultati, cativa, i-am pus in Dadant.Am topit rame si faguri de dadant si warre cat intr-o viata de om.Nu am mai dat faguri vechi familiilor ci am topit intr-una.O asemenea igienizare, mai mult instinctiva, imi da oarecum sperante spre redresare;asta in masura in care am vre-o vina in toata patania.Si nu sunt singurul, au avut de suferit stupine de toate felurile si toate marimile.Sa zicem ca poate a fost un val de curatire.Dureros, atat ca intamplare in sine cat si financiar.
Frumusetea apiculturii sta in schimb in speranta celor care merg inainte.O speranta aproape copilareasca.Pana astazi iernarea lui 201502016 e in grafic, desi complet atipica cu culesuri de rapita salbatica (ardal) in 20 decembrie.Postez si o poza cu un Dadant mai activ.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
14 comentarii:
Sanatate sa fie , ca restul curg. Va va ajuta Bunul Dumnezeu si o fi mai bine. Capul sus si la treaba.
Buna ziua, urmaresc ce postati pe forum si pe acest blog. Anul trecut am populat un warre prin maturare a 7 rame de albina, a construit doar un corp, probabil a fost slabut insa nu am intervetit cu nimic. Va scriu pt ca am vazut un film foarte interesant despre albine si rezistanta lor la warroa https://youtu.be/GTFs7wv4F2s
Cu siguranta se va ajunge acolo unde albina meliffera si varooa vor convietui.Problema este cu ce costuri.Cine este dispus sa investeasca in albine, generatie dupa generatie, pana vor aparea rezultatele? Unii occidentali o fac.Efectele sunt dezarmante. 90% din efectiv piere in primii ani.
Dupa ce v am trumis filmuletul rasfoind forumul mi am dat seama ca stiti despre ce este vorba in el. Vroiam sa va intreb daca ati incercat tratamente cu produs pe baza de thimol? Eu acum incerc sa populez ware prin metoda aceea de pui stupul deasupra la ware sunt foarte curios de vor au ba a construi in jos.La vara cu siguranta voi pune roi.
Sanatate multa si sa aveti un Paste Fericit! Sper ca anul acesta bun sa va ajute sa va refaceti efectivul si moralul :)
Buna ziua. Vreau sa va intreb ceva, poate aveti timp sa-mi raspundeti, avand in vedere ca salcamul e in toi acum. Am un teren langa padure si vreau sa pun niste stupi acolo. E bin? E rau? Nu am pe cine sa intreb. Stau in judetul Hunedoara. Padurea face parte dintr-o rezervatie, nu se folosesc chimicale. La vreo 500 metri am o padurice de salcam. Plus livezi cat vezi cu ochii in zona. As face ceva cu o stupina stationara, fara sa mai plec in pastoral? Multumesc
Buna ziua domnule Nicolae,
Sunt un incepator in ale apiculturii, cu aprox 30 de stupi (spun aprox 30 pentru ca va trebui sa ii restrang pentru iernare).
Din primavara anului 2017 vreau sa trec toata spupina pe corpuri warre.
Fiind aproape de dumneavoastra mi-ar face placere sa va contactez in viitorul apropiat pentru a primi niste sfaturi din experienta dumneavoastra, binenteles daca aveti timp disponibil pentru asa ceva.
Sunt din Constanta si trec ocazional de doua sau trei ori pe an prin Babadag.
Daca sunteti de acord as dori o modalitate de contact (un numar de telefon cred ca ar fi cel mai potrivit).
Daca nu este posibil din motive de confidentialitate sau pur si simplu nu doriti sa fiti deranjat, nu este nici o problema. Oricum experienta dumneavostra impartasita pe blog cred ca este utila pentru toata lumea.
Va multumesc anticipat.
Buna ziua
Sunteti bine venit la Babadag pentru o vizita in stupina.Personal nu recomand trecerea in masa pe Warre.Dupa 8 sezoane cu acest model nu am reusit sa controlez roirea neprogramata/necontrolata.Si nu ar fi fost nici o problema daca ar cladi ca la carte, insa nu e asa.Un roi teapan poate face doua corpuri in primul an, dupa care nu mai face nici un corp.Ici colo, sporadic, cate o familie, iesita din comun, nu roieste ci cladeste.Putin, daca ne propunem sa stam doar pe acest sistem.Am nadejdea ca daca sunt sanatos si ajung la pensie, manevrarea unui warre nu o sa fie nici o problema, esti acasa si il tii sub observatie.Sa faci insa ca la carte, adica sa il lasi de capul lui si sa te duci la cules de miere-nu merge.Imi puteti da un mail pe cernagornicolae@yahoo.com pentru o eventuala intalnire.
Pentru purana deva Nu am incercat cu thimol.Am incercat in schimb cu acid oxalic in sirop, metoda elvetiana.Sunt multumit mnai ales pentru faptul ca are loc retezarea generatiilor cu rezistenta sporita la amitraz. O singura administrare undeva intre Craciun si Anul Noi.Fara nici o legatura cu bancul...
Ms de info, probabil ca la acid oxalic voi ramane si eu, am vazut ca este o metoda si cu un sublimator care desi e scump de cumparat e foarte usor de confectionat. Se tine sub fundul cu plasa sau se baga pe urdinis. Cum a fost acest an pentru voi ?
2016 un an care geru poate fi descris.Rapita a fost un entuziasm iesit din comun.La mine fara extractie.Apoi pana la tei adica undeva 20 iunie-nimic.Teiul bun spre foarte bun.Pana si calitatea mierii( la cei ce nu au hranit decat cu rame de la rezerva) excelenta deoarege fagurii fiind goi depunerea a fost practic monoflora.Acum in prag de geruri stupinele par total spulberate, pe fondul unui furtisag in toamna de groaza.De frica furtisagului am retras fagurii si restrans cuibul abia in noiembrie cand zborul nu mai era posibil.Asteptam primavara si ce
-o fi o fi.Nu sunt vremurile sub om ci bietul om sub vremuri...
Orice stupină ce are sursă de cules, merită ținută. Problema pădurii apropiate stă în probabilitatea pierderii roiurilor în desis. O evitare 100%, e o utopie.
Am pus 20 de stupi langa padure. Mi-au adus pana tarziu polen la stup. As putea merge pe viitor cu productie de polen? Am vazut inclusiv polen violet si albastru, nu stiu de la ce planta este. In pastoral nu stiu daca pot merge, nu am platforma nici duba sau altceva. Poate dupa ce fac ceva bani cu polenul. Daca veti timp, dati-mi niste sfaturi referitor la productia de polen. Multumesc
Trimiteți un comentariu