Sambata, 10 martie, am incercat sa ,,ajut'' familiile warre prin adaugarea unei pungulite cu miere cristalizata pe leaturile ultimului corp de sus, sub panza.Vremea parea ca tine cu inconstientii care fac lucrul acesta, fie ca trebuie fie ca nu trebuie.Am ridicat cutia podisor si inarmat cu afumatorul am saltat panza de sac de un colt.Cand am pus mana mai intai pe panza undeva pe centru, am simtit caldura cuibului.Va puteti inchipui ce inseamna sa dezlipesti panza etansa si sa lasi caldura sa scape?
Sa revin, cand am saltat coltul panzei de sac date cu coca, de asta data propolizata serios, am zarit rama marginasa cu coroana de miere precum si a doua rama de asemeni cu miere.Nu am verificat ambele colturi dar banuiesc ca mierea este dispusa simetric.Nu-ti prea permiti sa dai cu presupusul atunci cand e vorba de supravietuire, existenta mierii insa mi-a dat certitudinea ca mai pot trece cateva saptamani fara cules.Daca mai este si alta miere ,,nevazuta'' de mine, cu atat mai bine.
Am pus cutia podisor la loc si acoperisul.Aceasta prima verificare am facut-o exact la familia care mi-a dat un corp complet capacit asta vara si mi-ar fi parut rau sa o pun in dificultate tocmai pe ea in aceasta primavara.
Am mai facut verificari la doua familii si am constatat acelasi lucru.Stau mai degajat acum.
Tot cu aceasta ocazie, trecand in revista urdinisele familiilor unificate, in sfarsit am gasit prima matca aruncata afara.
Amintesc ca am facut 14 unificari, adica din 14 roiuri am facut 7 asta toamna, fara sa omor vreuna din matci.
Dintre acestea erau 10 warre si 4 dadant.
Va voi tine la curent cu eventualele probleme de unificare.Oricum nu-mi pare rau ca am renuntat la 7 roiuri, luand in calcul aceasta iarna.
Si stiti ca cea mai mare problema la iernare nu este iernarea in sine ci capacitatea familiei de a ridica in luna martie in interiorul pe care este dispusa temperatura la 36 grade, aproximativ.
Cu cat numarul de albine este mai mare cu atat uzura pe bucata va fi mai acceptabila.Adica, albinele vor muri mai lent comparativ cu cele ce eclozeaza.Cele noi au timpul sa inlocuiasca pe cele batrane.
Daca mortalitatea este mai mare decat eclozarea, situatia devine dramatica.Poate ramane puietul cu matca! si cateva albine incapabile sa zboare.Asecsta e un caz ipotetic.In realitate se intampla doar in caz de intoxicatie cu pesticide.
In tot cazul stuparul de acest lucru trebuie sa tina cont primavara.Sa se asigure ca familia e compet izolata termic si mai putin de cate oua a facut matca.
Un comentariu:
Multumim pentru noutati! Chiar asteptam sa auzim vesti din 2012 de la ai dv Warre.
Trimiteți un comentariu