Totalul afișărilor de pagină

luni, 21 mai 2012

De ce refuza catul 3 ?

Conform observatiei pertinente a Abatelui Warre, nu exista stup care sa transforme piatra in miere.
De ce familia nu cladeste catul 3 si prefera sa roiasca.Cel putin in stupina mea.
Indraznesc sa dau o explicatie.Daca in urma observatiilor stiintifice rezulta ca doua caturi de puiet sunt suficiente pentru o familie, inseamna ca o lipsa de cules care sa determine blocarea catului de sus cu miere este factorul favorizant.Adica un cules de intretinere nu face decat sa dezvolte familia si sa o incurajeze sa roiasca.
Imi aduc aminte din literatura ca primii europeni care au adus albine in Australia au avut aceleasi probleme.Adica sezoanele initiale au fost exceptionale datorita florei abundente.Ulterior insa, intrucat iarna nu mai venea, albina nu mai crea rezerve pentru iernare ci intra in friguri..Solutia gasita de fermierii australieni a fost un control mai des si o extractie imediata la orice cantitate de miere capacita gasita.
Exista si acum convingerea ca o familie intrata in friguri ar trebui imediat deposedata de orice firimitura de miere, ca factor descurajant.
Realitatea poate fi insa mai dura.Zona respectiva nu este propice apiculturii, sustinerea albinelor  pentru o ,,lovitura'' la nu stiu ce cules fiind doar un vis nerealist.

6 comentarii:

ValentinPireus spunea...

Buna seara,
Ma numesc Valentin si sunt din Bucuresti.
Am avut 10 familii de albine in stupi verticali Dadant timp de aproximativ 10 ani. In anul 2007 am fost nevoit sa renunt la ei... Totusi "microbul" nu dispare niciodata, astfel ca am construit 2 stupi ME si am inceput sa fac "sapaturi" pentru a cumpara 2 roi la pachet (si am si reusit ii cupar dupa 15 iunie).
Discutand cu un bun amic care a fost "infestat" de microbul apicol, ma intrebat daca stiu ceva despre Stupul Popular.... in ignoranta mea am raspuns NU. Amicul meu foarte prompt zice: "I-ti trimit prin mail un material"...
l-am primit, l-am citit, am fost placut impresionat dar... mai sunt nelamuriri.
Nu sunt un tip rezistent la schimbare si cunoastere dar... necunostinta te face dai un pas inapoi. Daca puteti deschide un "post" cu clarificari la eventuale intrebari ar fi perfect.

Cu consideratie,

Valentin

akmm-Cernagor Nicolae spunea...

http://forum.stuparitul.com/viewtopic.php?f=4&t=437

Toata discutia legata de acest stup se gasesta la adresa de mai sus.O alta discutie mai veche se gaseste la adresa:
http://stuparitul.3xforum.ro/post/3068/1/Warre_cu_leat_fara_rama/

Pe blog postez cand si cand si numai despre acest stup.

Anonim spunea...

Bună ziua domnule Cernagor,
Cum ar fi dacă am face un forum despre warre în România ?
Mai ales că de când ați pornit inițiativa aceasta s-au strâns un număr de oameni dornici să afle despre, să împărtășească din experiențele proprii, să încerce, șamd.

Cu respect
Costin

akmm-Cernagor Nicolae spunea...

Nu stiu cat este de util.Toate discutiile despre warre de pana acum le-am avut pe stuparitul.Un nou inceput, exclusivist, trebuie sa aiba ratiunile sale.Care ar fi acestea?

Anonim spunea...

Nu am warre dar asa ca idee.
In masura in care ramele sunt mobile s-ar putea aplica tehnica "checkerboarding" pentru prevenirea roitului. Din cate am citit aceasta tehnica chiar da rezultate; nu stiu daca a fost aplicata pe warre dar s-ar putea sa mearga. Ideea principala consta in a "sparge" domul de miere deasupra albinelor prin intercalarea de rame goale deasupra cuibului.
http://www.beesource.com/point-of-view/walt-wright/a-different-twist-on-swarm-prevention-part-1/

akmm-Cernagor Nicolae spunea...

Cand am pornit pe drumul warre am fost ferm convins ca in realitate este ca in carte.Adica, oricata miere s-ar acumula deasupra, familia cladeste in jos cat dupa cat.
Practica pare sa fie un pic diferita.Incerc sa gasesc circumstante;una ar fi ca toata cartea se bazeaza pe albina italiana.Nu e cazul si unui asemenea experiment atata timp cat abatele pomeneste si de albina locala in stupii sai.
Oricate metode s-ar afla la dispozitie trebuie sa fie si doritori sa le aplice.
E un pic dificil de anticipat fara sa interactionezi direct cu metodele in discutie.